donderdag 28 februari 2013

klamme handjes


Solliciteren is spannend, het is een nieuw begin van een leuke baan of een bloeiende carrière. Het begint allemaal bij een goede oriëntatie. Je moet eerste bedenken wat voor functie je zou willen uitoefenen. 

Vraag jezelf eerst wat dingen af!
Bedenk welke carrière stap je wilt maken. Welke activiteiten en taken je leuk vind en bij wat voor soort bedrijf je zou willen werken. Hou je van een formele sfeer of een informele sfeer. 


Vind je het prettig om ik een groot team te werken met veel collega’s of vind je juist fijn om in een klein team werkzaam te zijn met een paar collega’s. Dit zijn allemaal punten waar je voor dat je gaat solliciteren over na moet denken.


Nadat je voor je zelf op een rijtje hebt gezet wat jij belangrijk vind in een baan, is je cv aan de beurt. Het is belangrijk dat je cv up to date is. Hierbij kan je denken aan je persoonlijke gegevens, je opleiding en je recente werkzaamheden. Het is handig om niet een lange lijst van bijbaantjes te vermelden maar alleen de baantjes die er echt toe doen. Hierbij kan je denken aan je bijbaantjes waar je langer werkzaam bent geweest. Daarnaast is het goed om je stages te vermelden. Om een goed beeld van je te krijgen kan je, je hobby’s en interesses erbij vermelden.  First Impression. 
Wanneer je op gesprek gaat bij een bedrijf is het belangrijk dat je er representatief uitziet. Je krijgt maar één keer de kans om een positieve indruk te creëren. 

Maar wat doe je dan aan? 
Nou dit is eigenlijk heel simpel! Als het een formeel bedrijf is, dan doe je er goed aan om in pak te gaan. Zelf zeg ik altijd ladies trek een mooie pantalon aan met gave pumps. Waarom zou je een rokje aan doen naar een sollicitatie als iedereen in pak is? Een mantelpakje is heel mooi maar dat is voor later als je de job binnen hebt gehaald. Wat je ook kan doen is Smart Casual. Dit kan je aan doen in wat informele bedrijven. Hierbij kan je gewoon een leuke broek, mooi blouseje of shirtje aan doen en daarop draag je dan een colbertje. Je maakt je outfit af met een gave ketting en hakjes of een paar laarzen.
Geen stress dit zit heb je in de pocket. 


Het moment voor klamme handjes:
Zorg dat je het gesprek ontspannen in gaat, praat rustig en neem kleine pauzes. Let op je woordkeuzes en je zinsopbouw. Wanneer er een vraag wordt gesteld die je niet helemaal begrijpt. Dan is dit geen probleem. Je kan de zin samenvatten en om opheldering vragen. Dit kan je doen door te vragen: ‘’ Heb ik goed begrepen dat’’, ‘’Bedoelde u dit met u vraag dit..’’. Zo heb je ook meer tijd om een antwoord te formuleren. 

Het einde van het gesprek nadert. Zorg dat je deze goed afsluit. Stel je vragen en bedank de persoon met wie je het gesprek hebt gehad. Het is prima om te vragen wanneer je van het bedrijf hoort. Dit lijkt me toch wel fijn om te weten niet dan? En dan sluit je af met een goede hand en een stralende glimlach. 


Nou eitje vind je niet? Zet hem op en veel succes met je sollicitatie. 

Liefs.
Een reactie posten