maandag 5 november 2012

Heerlijk bij de koffie!Oh ze zijn zo lekker!

En soms moet je jezelf toch even verwennen. Helemaal met dit koude weer dan heb je zo'n heerlijk koffie broodje zeker verdiend!


In Engeland staan deze broodjes bekend als Danish pastry. Hier in Nederlands zijn het gewoon koffie broodjes.

En je raadt het al! Ik heb een recept voor je om je eigen koffie broodjes te maken!

Wat heb je nodig?
Nou dat valt best mee dit namelijk:

4 theelepels suiker
50 ml lauwwarm water
1 zakje gedroogde gist
225 gram bloem
1 theelepel zout
15 gram wit plantaardig bakvet je kan ook boter gebruiken.
1 groot ei, los geklopt
125 gram boter
225 gram amandelpasta

Voor de topping:
1 ei, los geklopt
75 gram poedersuiker
1 eetlepel melk

Aan de slag!
Voor 8 heerlijke broodjes:

Laat 1 theelepel suiker oplossen in het water en strooi de gist erover. Wacht tot het mengsel na 10-15 minuten schuimig is.

Meng in een grote kom de bloem en het zout. Meng het bakvet erdoor met je vingers tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt.


Maak een kuiltje in het midden van het deeg en schenk daarin het gist mengsel, het ei en de rest van de suiker.

Verwerk dit alles tot een zacht deeg. Kneed met je vingers tot het deeg soepel en elastisch is. Zet het dan 10 minuten in de koelkast.

Nu wordt het hard werken! (Heb je een liniaal?)

Bewerk de boter zo dat het een plat blok vormt van ongeveer 23 x 8 cm. Rol het deeg uit tot een vierkant van ongeveer 25 x 25 cm. Plaats dan de boter in het midden van het deeg. Vouw de zijkanten van het deeg erover heen. Rol dit vervolgens tot een rechthoek van ongeveer 38 x 13 cm. Vouw een derde naar onder en een derde naar boven. Schuif het deeg in een ingevette plastic zak en laat het 40 minuten rusten in de koelkast. Je kan het deeg ook een nachtje in de koelkast laten rusten.

Nu komt het:Rol de helft van de deeg uit tot een vierkant van 25 x 25 cm en snijd dat in vier gelijke stukken. Vouw de twee hoeken van elk vierkantje naar elkaar toe in het midden, als een envelop. Doe hetzelfde met de andere twee hoeken. Druk ze goed aan! Schep een rondje amandelpasta in het midden. Herhaal dit met de rest van het deeg. Plaats de koffiebroodjes met onderlinge tussenruimte op een ingevette bakplaat. Dek ze af met folie en laat ze 20 min rijzen op een warme plaats. Dit kan op de kachel bijvoorbeeld. Verwarm alvast de oven voor op 220 graden.


Verwijder de folie en bestrijk de broodjes met los geklopt ei. Bak ze ongeveer 10 min in de oven totdat ze goudbruin zijn. Meng de poedersuiker en melk om een glazuur te maken en bestrijk de nog warme koffiebroodjes ermee.
Laat ze dan afkoelen totdat het glazuur hard word. En voila serveren maar!

Tip:
Je kan ook jam in het midden van de broodjes doen voordat je het glazuur erover heen doet mmm, lekker!

Liefs.

Een reactie posten