dinsdag 25 september 2012

Tea time

Heerlijk met een kopje thee op de bank!

Thee drinkt iedereen bijna elke dag. Maar waar komt thee vandaan? En weet jij wel alles van thee wat je eigenlijk moet weten. 

Er zijn zo veel soorten. En elke soort heeft een andere werking.
Ik ga je er meer over vertellen!


De oorsprong van thee is apart. Waarom is het apart?
Nou er gaan twee verhalen de ronde. Het ene verhaal gaat over de Chinese keizer Shen Yung. Deze keizer had een pot kokend water opstaan en bij toeval vielen daar wilde theebladeren in.
De keizer nipte ervan en het leste zijn dorst én het verlichtte zijn hart. Dit is wel 4700 jaar geleden gebeurd.

Het andere verhaal gaat over de Bodhidharma, hij is de grondlegger van het zenboeddhisme. Dit wordt een mooi verhaal. Hij was zo moe en daar kon hij niet meer tegen. Dus wat deed de beste man.. Hij sneed zijn oogleden af en gooide die op de grond. En daar.. ja daar groeide opeens thee planten.
Nu weet je de oorsprong van thee. Ik heb zo'n vermoede dat je dit niet meer vergeet. Ohja! De thee kwam in de 17de eeuw naar Europa en vanuit die tijd drinken we thee.


Er zijn heel veel soorten thee! Je hebt zwarte, witte, groene en gele thee. Bij deze drie soorten zit het verschil hem in de oxidatie. Wanneer de thee blaadjes in een koele ruimte worden gelegd absorberen de blaadjes zuurstof. En dat is oxidatie. Bijvoorbeeld zwarte thee is volledig geoxideerd en witte thee helemaal niet. Bij groene thee worden de blaadjes gestoomd.

Je hebt:
Engelse melange is een naam voor een mengsel van zwarte thee. Melange betekend eigenlijk mengsel van. Zo is Earl Grey en Rooibos thee ook een melange.
Ceylon thee komt uit Sri Lanka en is een witte thee met een vleugje citrus. Witte thee wordt gemaakt van de jonge knoppen van de thee plant.
Earl Grey is ook een mengsel van zwarte thee en is op smaak gebracht met een tropische vrucht de bergamot. (een citroen)

Darjeeling komt uit India van de Himalaya gebergte. Het is een kruidige zwarte thee die veel in Engeland wordt gedronken.
Assamthee komt uit Assam in India. De thee is lichter van kleur en smaak dan Darjeeling. De thee wordt vaak gebruikt in melanges en je kunt hem vaak terug vinden in English Breakfast tea.

Oolong is de thee die minder cafeïne bevat. De thee komt uit Taiwan. Maar elke thee bevat cafeïne. Dit heeft met de tannines in de thee te maken. Veel mensen geloven dit niet en vragen vaak om cafeïne vrije thee. Nou dat kan eigenlijk niet. Ook al staat het op de verpakking, het is helaas niet zo. 

Jasmijn thee is een kruidige groende thee. Dit is Gunpower thee. De thee komt uit China. Deze kleine bolletjes ratelen in een theepot vandaar dat het gunpower (buskruit) wordt genoemd. Grappig he! Het heeft een kruidige grasachtige smaak. Heb jij het wel eens gedronken? Ik nog nooit. 

Thee van planten zoals kamille is een infusie.

Infusion tea!


Kamille zorgt voor ontspanning en een goede nachtrust. Veel mensen drinken dit voor het slapen gaan. Gember is tegen een verkoudheid. Daar hebben straks helaas allemaal weer last van..
Tijm helpt tegen hoofdpijn. (vertel dit niet tegen je vriend! Oee slecht grapje)
Lavendel is tegen een slechte adem. Munt thee is voor de bevordering van de spijsvertering.
De citroen thee ook wel verbena genoemd helpt tegen nervositeit.


Het is goed om na het eten groene thee te drinken.
Groene thee reinigt je mond en je lichaam!

Dit is mijn favoriete thee merk, Mr. Jones. Dit is een fairtrade product in een onwijs leuke verpakking! En het aller belangrijkste het smaakt heerlijk!

Wil jij ook de smaken van Mr. Jones proeven? Wil je mijn blog volgen? Meld je aan! Dan krijg jij de smaken van Mr. Jones thee thuisgestuurd!

Liefs.

Een reactie posten