vrijdag 21 september 2012

Sweet things in life

Hello you!

Heerlijk krokant aan de buitenkant en zacht van binnen!


Hier heb ik voor jou het recept om heerlijke donuts met lavendel suiker te maken. Het is niet makkelijk maar wel heerlijk! Eigenlijk de moeite waard. 


Voor zestien stuks heb je nodig:
Een takje vers geplukte lavendel
290 gram witte basterdsuiker
170 ml melk
12 gram verse gist
500 gram bloem
snufje zout
een half vanillestokje
30 gram boter (in blokjes)

2 eieren
plantaardige olie om in te frituren

Lavendel suiker
Snij het takje lavendel klein. Stop het met 200 gram suiker in een luchtdichte verpakking en laat het een paar dagen trekken.
(Tip: Je kan de lavendel suiker ook op cupcakes of cake gebruiken. Het is heerlijk!)


Het deeg maken
Zorg dat alle ingrediĆ«nten op kamertemperatuur zijn. Giet de melk in een klein kommetje en voeg de gist, suiker en 125 gram bloem toe. Roer het goed door. Laat het een tijdje staan. Zeef intussen de rest van de bloem boven een grote kom. Voeg daar het zout, het merg van de vanillestokjes, de boter en de eieren aan toe. Voeg het mengsel erbij en kneed alles goed door.

Haal het deeg uit de kom en kneed het tot het glad en elastisch is. (Tip: je kan wat extra bloem toevoegen)
Het kneden duurt ongeveer 10 min. (Het hangt er eigenlijk vanaf hoe hard je je best doet.)

Maak een bal van het deeg en dek die af met een vochtige theedoek. Wanneer de bal 2x zo groot is, is het deeg klaar.
(Wanneer je alle tijd van de wereld hebt kun je het deeg zelfs een nachtje in de koelkast laten liggen)

De donuts

Kneed het deeg nog een keer door tot het volume weer is afgenomen tot hoe het eerst was. Rol het deeg tot 3 mm dikte. Dan ga je je donuts uitsteken. De donuts kan je uitsteken d.m.v. een uitsteekvorm. Ook kan je een ronde koekjes vorm gebruiken en voor de binnen kant een wat kleinere ronde koekjes vorm gebruiken. Maar ook een eierdopje. Je kan ook vierkante donuts maken. Ze zijn net zo lekker en makker bij het bakken.

Laat de donuts rijzen tot ze weer 2x zo groot zijn. Dit kan zowel binnen als buiten de koelkast.

Bakken

Verhit een laag van 2,5 cm olie in een hoge pan, tot 170 graden.
(Je kan het best de temperatuur bijhouden met een kookthermometer.)Frituur de donuts tot ze licht en goudbruin zijn. Rol ze dan door de lavendel suiker en laat ze een paar minuten afkoelen.

Geniet ervan!






Liefs.






Een reactie posten